Inspiration

Stenkunstner:

HANS FRØRUP

STORE SKULPTURER

SÅDAN KAN DET OGSÅ LAVES

 

Det er blevet til en del større skulpturer, selv om de er noget besværlige at bakse med. Men det ligger der jo også en udfordring i.

Den pt. første og største er en mindesten på kirkepladsen foran Voldum kirke.  Denne er dog nu overgået af den 3 ts. tunge  skulptur 

herunder til højre med titlen: Fortidens Linier.  Yderligere har jeg netop erhvervet en 6 ts tung sort sten, der ligger på Hadbjergvej 123, som jeg har store planer med. Men ting tager tid - især når man er oppe i en sådan dinemsion.  Foreløbigt er jeg ved at skære  den ene

ende af så den har en ståflade (90 x 90 cm). Derefter vil jeg flytte den hjem til egen bopæl, så jeg kan komme i gang med at bearbejde den.


STEN MED SJÆL

HVER STEN HAR SIN EGEN SJÆL

 

Når man holder en sten i hånden og viser den sin opmærksomhed, oplever man ofte, at den udstråler ro og tryghed. Den virker ofte varm  Eog behagelig, når den er glat. Omvendt har man også dårlige oplevelser med den rå sten, når man falder over den og river sig på den. Nogle tildeler stenene overnaturlige  Eog helbredende virkninger.

 

Mine stenskulpturer udtrykker ofte livets og samfundets opdelinger og opsplitninger. F. x. den store mængde, der understøtter den “polerede top”. Eller er billeder af splittelse mellem den rå facade og det indre med det skjulte gode i det enkelte menneske. Vi kender også den anden type med den polerede overflade, der i virkeligheden optræder skurkagtig. De enkelte stenskulpturers væsen og sjæl er beskrevet i de tildelte titler. Prøv selv at aflæse dette!

 

 “I klemme” kan således være udtryk for, hvor svært det er at være oprigtig. (Miljøfolket?) “Der er noget godt i os alle” er både udtryk for det glædelige over, at det gode kan dukke frem af den rå facade, men også bekymring over, at det vilde dominerer, som vi så ofte ser i samfundet.  Hvem har ikke gået langs en strand og har ladet sig imponere over stenenes mangfoldigheder?  De er så forskellige i type, farve, størrelse og har vi ikke ofte taget en  større mængde med hjem, især de glatte. Men de bliver ofte gemt væk. Hvorfor? er det fordi, man ikke har fremdraget deres sjæle? De fleste af mine sten er håndslebne. Fra naturens rå overflade til det glatpolerede slibes  de med diamant slibepuder med 9 forskellige kornstørrelser. Den rå sten er ofte  en Pegmatit, der er dannet i det skandinaviske urfjeld af forskellige granittyper, medens urfjeldet delvist var flydende. De mørke dele var da  allerede størknede, men var under bevægelse, medens de lysere granitter med  lavere smeltepunkt trængte ind imellem under den fortsatte bevægelse og størkning.

N2. 82: Ind imellem.."

Nr. 168: "Det flyder der ud af"

Stenkunstner:

HANS FRØRUP

Æbleparken 41, 8370 Hadsten

Tlf.: 2967 1560

E-mail: ahfroerup@gmail.com